17 ноември 2008

Изкуствените диаманти стават по-чисти от естествените

Учени от института "Карнеги" във Вашингтон направиха още една стъпка към получаване на евтини и красиви изкуствени диаманти, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Тяхното постижение означава, че вече няма теоретична граница пред размера на диамантите, отглеждани в лабораторни условия.

Екипът, ръководен от Ръсел Хемли, произвежда диамантите с метода на отлагане на химични пари. При него въглеродните атоми в газа се отлагат върху повърхност и така се образуват диамантени кристали. Този процес осигурява бърз растеж на диаманта, но кристалите са с кафеникав оттенък, защото се поемат и примесите в газа.

Дефект може да бъде отстранен със специална обработка, наречена темпериране. Тя обаче оскъпява много производството и налага по-малък размер на диамантите - до 34 карата (около 1 см).

Хемли и колегите му са успели да преодолеят това ограничение в размера, като са използвали микровълни, с които са обработили диамантите във водородна плазма при 2200 градуса Целзий, но при ниско налягане.

Така единственото ограничение на размера на диамантите става големината на микровълновата камера.

Новият метод е толкова ефикасен, че изкуствените диаманти стават по-чисти от естествените и дори бижутер би се затруднил да ги разграничи. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар