04 януари 2009

Защо жените дружно посещават тоалетната – една мъжка версия за това

Забелязвали ли сте, че жените ходят дружно до тоалетната? Не? Мъже, не сте наблюдателни! Във всяка компания жените се придружават една друга, посещавайки WC-то. Обикновено компанията е от две дами, но се срещат и „тройки” – зависи от това колко „женски коалиции” има на купона.

Теорията на повечето мъже за този „джендър феномен” е, че дамите посещават дружно тоалетната, за да си държат взаимно чантите. Това обаче е твърде елементарно мислене. Наблюдателните знаят, че по това кои жени ходят заедно до сервизните помещения се съди за съставите на дамските коалиции на дадената маса. Аксиоматично е твърдението, че ако в една компания има 3 жени, две от тях винаги злословят по адрес на третата. Да не говорим за купони и празненства, при които дамите са повече. В основата на коалиционния интерес естествено стои конкуренцията за мъже. Макар че групички могат да се сформират и по други интереси – пари, социално положение, близки професии и по-рядко – културни фактори, като изкуство или спорт.

Ето един примерен сценарий за дружно дамско ходене до тоалетната. Сигналът за това се подава от жените на масата, той много рядко е вербален и никога, ама никога не е уловим от мъжете. След този невидим за погледите на индивидите от мъжки пол знак коалиралите се вече жени – по-често две или три, защото по-многобройните сдружения са и по-нетрайни – стават от масата, вземат чантите си и мълчаливо се отправят към WC-то. Там наистина взаимно могат да си подържат чантите, но не това е същественото. Изпълнените със съдържание мигове идват, когато започва гримирането и освежаването пред огледалата. Тогава следват концентрирани клюки за „опозиционната коалиция” – коя колко зле изглежда тази вечер, друга колко зле се държи, пък опитва на всичкото отгоре и да сваля някого си и т. н. в духа на „не стига, че е грозна, ами е и с чадър”. Така за няколко минути редиците са пристегнати и дамите доволно се завръщат на масата, като преди това задължително са начертали обща стратегия за „издухване” на врага в дамски чорапогащи. Купонът продължава с реализация на поставените дамски цели. Опозицията обаче се мобилизира – тя е видяла дамското посещение на недобронамерената група и пристяга редици. Подава се нов сигнал и следва отиване до тоалетната по познатия вече сценарий.

А мъжете обикновено използват дамските посещения до тоалетната със същите цели. По това време те бързо си споделят неща, които не са за нежния слух на обвързаните с тях дами. Но това е друг сценарий... Много по-малко забавен обаче.