03 февруари 2009

42 фирми обявяват, че добавят растителни мазнини в млечните си продукти


42 фирми са заявили, че използват растителни мазнини в произвежданите от тях млечни продукти. Списъкът е публикуван в уебсайта на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС).

Сред по-известните производители са "Филипополис", "Жоси", "Бор Чвор", "Дядо Либен", "Марси" и др.

Най-много са млекопреработвателните предприятия от Пловдивска и Тъговишка област, следвани от Силистренска и Хасковска.

Въпросните 42 фирми са вписали в технологичната си документация, че влагат растителни мазнини в някои млечни продукти, които произвеждат.

Към 3 февруари 2009 г. всички млекопреработватели ясно са обозначавали тази информация върху етикетите на продуктите си.

Категорично опровергавам, че пазарът е залят с лоши храни с прибавени растителни продукти, заяви по-рано ръководителят на НВМС д-р Йордан Войнов пред БНТ.

"Млекопроизводителите купуват концентрирано мляко от Европа. То е обезмаслено - с 0,3% масленост, и за да влезе в стандартите се прибавят растителни мазнини, което е безвредно.

Една от първите ми заповеди беше да се прибавят растителни мазнини в млечните продукти само ако са с европейски стандарт. 46 от 246 предприятия в страната прибавят тези растителни мазнини. Ние взехме тази технология от европейските производители", обясни Войнов.

Маргаринът също е на растителна основа - ето, аз не го консумирам, това е въпрос на вкус, коментира още той и отрече мита, че се слага тебешир в сирената. Слагало се калциев глуконит, за твърдост.

Това, което излиза на пазара е безвреден продукт, защото той минава през лаборатории изследвания, увери шефът на НВМС.

На въпрос дали се използват вредни оцветители в газираните напитки и хляба, който после се обявява за диетичен, Войнов посочи, че отговорът е от компетентността на Министерството на здравеопазването и РИОКОЗ, но уточни, че не пие газирани напитки и не яде хляб.

"Ние сме пионери в Европа, защото никъде не са уредени по този начин - от 20 декември м.г. има моя заповед във всички магазини да се обозначат и да се разделят продуктите, които са с растителни мазнини от млечните продукти. А всеки да си избере, съобразно своя вкус", посочи Войнов и добави: "За нас е най-важно нашият потребител да е информиран."

Готви се отново връщането на БДС за млякото, бялото саламурено сирене и кашкавала, заяви още Войнов. Има намерение стандартът да се върне и за месопреработвателната промишленост.

По думите му обаче у нас животновъдите не са конкурентноспособни, защото само 2000 ферми с 80 хил. животни отговарят на европейските стандарти, което при 400 хил. животни в страната е изключително малко.

Намирането на актуална информация в сайта на НВМС е доста проблематично. Според написаното там, неин ръководител е все още доц. Жеко Байчев, който всъщност не изпълнява тази длъжност от ноември 2008 г.

При това става дума не за отделен сайт на НВМС, а за част от сайта на Министерството на земеделието и храните, при това стария - MZP.Government.bg, който незнайно защо е активен.

МЗХ има и нов, май-малкото по-модерно изглеждащ сайт - MZH.government.bg, в който обаче информацията за Ветеринарно-медициската служба, е меко казано оскъдна.

За сметка на това обаче може да се получи известна представя за общата организация на пазара на мляко у нас.
(информация на netinfo.bg)